top of page

Diversiteit

Pictogram individuele taak.jpg

1. Wat?

Wat versta jij onder diversiteit?

Waarom vind jij het belangrijk om aandacht te hebben voor diversiteit in je klas?

Vul aan op het forum.

plenair forum.GIF

Alle leerlingen in je klas zijn mogelijks de eerste generatie mensen in armoede.

We hebben als mens verschillende identiteiten. Deze identiteiten krijgen vorm van kindafaan. Als leraar en ouder stellen we verwachtingen naar onze kinderen. Kinderen proberen vaak aan deze verwachtingen te voldoen. Ze willen immers graag gezien worden. Als de verlangens van de kinderen en de verwachtingen van de maatschappij niet overeenkomen, zoeken ze spontaan manieren om hier mee om te gaan (copingsgedrag). Soms worden ze ziek, vertonen ze 'lastig' gedrag, of trekken ze zich juist terug ...  Wie niet goed in zijn vel zit, mist kansen om zich te ontplooien maar ook leerkansen. 

 

Als leraar en school kan jij oog hebben voor het welzijn van je leerlingen en daar hoort je kijk op diversiteit, in de ruimste zin van het woord, bij.  We denken aan diversiteit spontaan aan etnische of religieuze diversiteit en dankzij dit leerpad ook aan armoede. Er is uiteraard nog meer. Je kijk op gendergelijkheid, genderexpressie en geaardheid, naar personen met een psychisch en fysieke handicap, neurologische stoornissen, ... bepaalt mee hoe veilig je klasklimaat is voor de ontwikkeling van alle deze deelidentiteiten.

 

We weten allemaal dat wie zich niet goed in zijn vel voelt, minder tot leren komt. Wie minder tot leren komt, heeft meer kans om zonder diploma de schoolbanken te verlaten. Zonder diploma worden de kansen op een goede job kleiner. En wat misschien nog belangrijker is: deze leerlingen groeien op met een gevoel dat ze zichzelf niet mogen zijn. Dit heeft een enorme impact op hun sociaal-emotioneel functioneren. Elementen die belangrijk zijn voor een geslaagd maatschappelijk leven.

Kristel van K3 getuigenis armoede.GIF
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Duur: 4m42

De ene armoede ervaring is de andere niet. Kristel Verbeke en Celia Ledoux, Vlaams Parlementslid groeiden zelf op in armoede.

​

Duur: 4m42

 

​

​

​

​

​

​

 

 

Als leraar wil je het beste voor je leerlingen. Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk iedereen gelijke kansen geeft? En dat je jongens én meisjes op hun talenten – en niet op bijvoorbeeld hun afkomst of taal – beoordeelt?

Dit boek geeft inzicht in hoe verwachtingen van leraren tot stand komen en welke invloed dat heeft op de prestaties van leerlingen. Het helpt je om bewuster werk te maken van gelijke kansen. 

pictogram boek.GIF

Klik op de afbeelding om het boek te lezen

werk maken van gelijke kansen.jfif

​

Jan Vranken spreekt over de vier dimensies van armoede, die de diversiteit binnen armoede illustreert. 

 

“De eerste dimensie van armoede is ‘tijd’: dit verwijst naar het dynamische karakter en de reproductie van de armoede (intergenerationele bestendiging, sociale overerving, in- en uitstroom).

 

De tweede dimensie - de hoogte - zouden we verbinden met de omvang van armoede. Hoeveel mensen zitten in armoede volgens een van de definities die aan armoede wordt gegeven? (…)

 

De derde dimensie - de breedte - reserveren we voor het multiaspectuele (of veelvoudig) karakter van armoede: op hoeveel verschillende gebieden (aspecten, vlakken, domeinen, terreinen) vinden we uitsluiting of ongelijkheden? (…)

 

De diepte vormt de vierde dimensie. Hoe diep is de kloof met de rest van de samenleving? Hoeveel domeinen zijn gecumuleerd en hoe zwaar weegt elk van die domeinen door?” 

​

Opgroeien wordt voor kinderen in armoede pas problematisch wanneer door de gevolgen van armoede het gezin wordt geconfronteerd met een veelheid van problemen. Een veelgebruikte definitie van multiprobleemgezinnen is die van Baartman: ‘een multiprobleemgezin is een gezin van minimaal één ouder en één kind dat langdurig kampt met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen’.  

pictogram website.GIF

Een leerling en ouder in armoede is meer dan die persoon die in armoede leeft. We hebben meerdere identiteiten, hebben verschillende rollen naargelang de verschillende systemen of sociale contexten waarin we leven en nemen verschillende posities in het leven. 

Volgende websites geven je een idee hoe erg uniek we allemaal zijn en hoe divers onze schoolgemeenschap kan zijn.

2. Partners

diva.GIF

Diversiteit In Actie, of kortweg DIVA, wil lerarenopleiders en leraren (in opleiding) op een interactieve manier professionaliseren en inspireren om actief aan de slag te gaan met diversiteit. Diva benadert omgaan met diversiteit zowel vanuit een visie op diversiteit als vanuit concrete thema’s.

Zet diversiteit om in actie in de lerarenopleiding, in je (stage)klas of op school via de oefeningen, achtergrondinformatie, materialen en praktijkvoorbeelden die je op Diva vindt!

‘Ziedet?’ is een e-learningplatform over culturele diversiteit in de zorg- en welzijnssector. De vertaalslag naar het onderwijs kan je zelf snel maken. Hiermee willen ze jou als (toekomstige) hulpverlener ondersteunen in je werk. Je hebt namelijk gekozen voor een beroep waarin je veel in contact komt met mensen uit verschillende culturen.

Ziedet..GIF
motief vzw.GIF

Motief is een vormingsinstelling gespecialiseerd in het thema levensbeschouwing in de samenleving.
Zij werken rond de vragen:

  • Hoe gaan we om met verschil in onze superdiverse omgeving?

  • Welke rol spelen onze eigen overtuigingen en die van anderen?

  • Hoe komen we tot een nieuw wij?

De Vlaamse overheid geeft verschillende, gratis vormingen over:

  • omgaan met diversiteit als organisatie:

    • wat is de impact van de maatschappelijke ontwikkelingen op organisaties en beleid;

    • hoe een toegankelijkere dienst- en hulpverlening met aandacht voor de eigenheid van zowel de organisatie als de cliënt realiseren;

    • welke kaders kunnen u helpen om aan de slag te gaan met diversiteitsvraagstukken binnen uw bestuur of organisatie.

  • omgaan met diversiteit als professional

    • wat is uw referentiekader en hoe verhoudt die zich tot de referentiekaders van verschillende groepen in onze samenleving;

    • hoe werken aan het vergroten van uw professionele handelingsbekwaamheid.

vlaamse overheid en diversiteit.GIF
School uit de kast.GIF

Een school is een plaats waar genderstereotypen op vele manieren aanwezig zijn. Nog maar al te vaak zien we in schoolboeken stereotype voorbeelden van vaders die gaan werken terwijl moeders zorgende types zijn die thuis blijven. Door hier op een bewuste manier mee om te gaan kunnen stereotypen doorbroken worden en leren kinderen dat ook meisjes mogen uitblinken in voetbal, en dat een jongen ook met een pop mag spelen en werken we aan verdraagzaamheid en respect voor elkaar. 

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa

  • Ondersteunt professionals om te praten over seks met vorming en materialen.

  • Geeft informatie en advies over seksualiteit en relaties.

sensoa.be.GIF
gelijke kansen in vlaanderen .be.GIF

Het gelijkekansenbeleid bestrijdt achterstellingsmechanismen die samenhangen met de thema’s gender, seksuele diversiteit, toegankelijkheid en handicap.

Gelijke kansen zijn zeker niet alleen een zaak van de overheid. Om gelijke kansen in Vlaanderen te realiseren is betrokkenheid en inbreng van velen gewenst. Door het kader van projectsubsidies moedigt de Vlaamse overheid via het gelijkekansenbeleid organisaties, bedrijven en lokale besturen aan om dit beleid mee vorm te geven. 

​

Digitale toegankelijkheid.GIF

Maar er is meer: digitale toegankelijkheid: Toegankelijkheidsrichtlijnen overlappen vaak met andere principes van modern webdesign en documentopmaak. Daarom zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen van smartphones en tablets,

zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser en scoren ze hoger in zoekmachines.

Toegankelijke websites en documenten helpen dus alle bezoekers/lezers.

Tip

Onder Partnerschap zag je een heleboel organisaties die samen met of in het onderwijs werken. Als organisatie geven zij vaak vormingen aan individuen en aan teams. 

bottom of page