top of page

Expressie

We zijn snel geneigd kinderen te waarderen en aan te moedigen door te roepen hoe ‘mooi’ we vinden wat ze doen. Maar daarmee maak je ze afhankelijk van jouw oordeel. Want ‘mooi’ is persoonlijk. 

Belangrijk is dat kinderen ontdekken wat ze zelf mooi en lelijk vinden, prettig en onprettig. Dan kunnen ze zelf beslissingen nemen over het einde van het proces en het ‘resultaat’.

​

Dit geldt ook voor hun persoonlijke ontwikkeling. Hieronder verstaan we hoe een kind zich probeert uit te drukken. Kinderen die zich goed in hun vel voelen, durven meer experimenteren met gedrag. Zij zijn minder angstig om te falen en minder afhankelijk van de waardering van anderen. 

Cake van de fantasie
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Peter Adriaensens over 'de taal van elk kind'.  Duur 3m40

​

Kinderen gaan spontaan op ontdekking op welke manier ze het beste leren. 

​

In totaal zijn er 4 leerstijlen, dat wil zeggen 4 manieren waarop je dingen kunt leren. Afhankelijk van de leerstof en de situatie gebruik je een bepaalde leerstijl. Mensen hebben echter ook een favoriete manier van leren, oftewel een voorkeursleerstijl. Weet je wat jouw voorkeursleerstijl is dan weet je ook wat er, qua leerstof en studie, het beste bij je past. 

​

​

 

 

 

 

Toepassingen in de klas

​

Inspiratie vind je op www.moev.be

​

Hiernaast vind je een liedje terug waarop nog steeds heel wat kleuters het alfabet leren.

Duur: 1m27

​

Het alfabet-hinkelspel om het alfabet te leren of om te leren spellen.

​

yuiuiui.png

Volgens Elliot Eisner, actief op het gebied van kunstonderwijs ontwikkelt kunst de denkvermogens van leerlingen. Hij noemde zes belangrijke dingen die kinderen leren van kunst :

​

  • Kinderen leren om tot een goed oordeel te komen over betekenisvolle relaties. Op school gaat het vaak om het geven van goede antwoorden. Bij kunst gaat het om een eigen oordeel of mening.

  • Van kunst leren kinderen dat problemen meer dan één oplossing kunnen hebben en vragen meer dan één antwoord.

  • Kunst maakt kinderen duidelijk dat woorden en cijfers niet genoeg zijn om uit te drukken wat we weten. De grenzen van onze taal zijn niet de grenzen van ons denken.

  • Van kunst leren kinderen dat kleine verschillen grote effecten kunnen hebben.

  • Door kunst leren kinderen meer denken in materiaal. Alle kunstvormen gebruiken middelen om ideeën werkelijkheid te maken.

​

Voor heel wat leerlingen in armoede is kwalitatieve, culturele participatie een hoge drempel. Vaak kan hier, ondanks de Uitpas, geen geld voorzien worden in het gezinsbudget. Leerlingen zijn afhankelijk van de school voor het kunstaanbod. 

​

Kunstparticipatie helpt je omgaan met de wereld, jezelf uit te drukken en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaardigheden waar leerlingen in armoede het moeilijk mee hebben. Daarom is het des te belangrijker dat de school hier aandacht aan besteed.

Pictogram beeldmateriaal.GIF

Kunst is broodnodig voor de ontwikkeling van het kinderbrein. 

Duur: 5m16 - Mark Mieras

Pictogram beeldmateriaal.GIF

Waarom cultureelonderwijs maatschappelijk belangrijk is.

Duur 4m43 - Barend Van Heusden

“Muziek, theater en tekenen doen een ander beroep op de hersenen dan rekenen en aardrijkskunde. Het is goed kinderen ook te laten ontdekken hoe je het toeval kunt zoeken. Hoe je succes kunt hebben met je eigen ideeën en vondsten. Hoe je reflecteert, creatief bent en andere oplossingen verzint. Capaciteiten die van pas komen in je werk en je leven.” 

Kunstparticipatie ondersteunt leerlingen in armoede in hun cognitieve ontwikkeling.

Kunst, erfgoed en media worden vaak gekoppeld aan andere vakken, zoals taal, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer en aan een terrein als burgerschapsvorming.

In een brede opvatting van cultuuronderwijs heeft cultuur binnen alle leergebieden een plek. Cultuur is een proces van omgaan met en interpreteren van de ons omringende wereld.

Kunstparticipatie doet leerlingen stilstaan bij hun referentiekader en bij die andere leerlingen. Leerlingen die weinig met andere 'klassen of culturen' in aanraking komen, krijgen hier de kans om hun blik te verruimen.

Tip

 

Wil je een cultuureducatief project organiseren met je klas? Op school of op locatie, van workshop tot voorstelling, van kleuter- tot hoger onderwijs. Op cultuurkuur.be vind je zeker een activiteit op maat.

​

​

De educatieve werking van Gluon is gericht op (Brusselse) jongeren van 14 tot 18 jaar en ondersteunt hen via kunst in de ontwikkeling van digitale vaardigheden, kritisch denken, creativiteit en ondernemerschap. 

​

​

​

cultuurkuur.be.GIF
gluon.be.GIF
images (1).png
bottom of page