top of page
35744103_1814411131960205_4848490122624106496_n_edited.jpg

Hello

Mijn naam is Aaron. Ik werk sinds 2015 voor het Onderwijscentrum Brussel. Wij zijn een onderdeel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. 

​

Geboren (°63) in generatiearmoede en wegens POS (problematische opvoedingssituatie) opgegroeid in instellingen en bij overgrootmoeder langs vaders zijde. 

​

Opleiding:

- graduaat toegepaste psychologie

- bijkomende studies sociale wetgeving en loonadministratie 

- een halve opleiding pedagogisch getuigschrift 

- ervaringsdeskundige in de kansarmoede en sociale uitsluiting De Link vzw

​

Werk:

- opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale        uitsluiting/gezinsondersteuner bij Kind en Gezin

- opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting bij OCMW 

- opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting bij het OCB

- gastdocent Armoede en onderwijs bij Odisee Brussel en ElDuction

​

Opgeleide ErvaringsDeskundige in kansarmoede en sociale uitsluiting

De armoedeconsulent van het OCB is een 'Opgeleide ErvaringsDeskundige in kansarmoede en sociale uitsluiting'. In literatuur en media kom je ook het woord OED of EDAS tegen. 

​

Opgeleide ervaringsdeskundigen zijn geboren en opgegroeid in armoede en kennen de uitsluitingsmechanismen die spelen bij een leven in armoede als geen ander.

​

​Een EDAS is geen persoonlijkheidskenmerk. Een EDAS is een, door de overheid, erkend beroep. Dit beroep is ontstaan om een antwoord te bieden aan de missing link: de kloof tussen mensen die in armoede leven enerzijds en hulpverleners, leerkrachten, beleidsmakers,… anderzijds. 

​

​

​

​

Wat doe ik als armoedeconsulent?

​

Als ervaringsdeskundige werk ik vaak in een duo.

​

Samen kijken naar en nadenken over bepaalde thema’s: 

  • Rond armoede, welzijn, pesten, motivatie, ouderbetrokkenheid, schooluitval, zorgbeleid, leerlingenbegeleiding, transitie, spijbelen, onbetaalde facturen, gedragsproblemen, team dat niet mee wilt, beleidsvoerend vermogen, …

  • Op niveau van leraar, klas, school, speelplaats, speelpleinen, brede school …

 

Kijken en voelen vanuit mijn expertise:

  • Koppelen van mijn eigen ervaringen aan ervaringen van leerlingen waardoor onderwijsondersteuners en schoolteam een andere kijk krijgen op de uitdagingen van leerlingen.

  • Vertalen en benoemen van wat ik ervaar en voel naar collega’s toe zodat zij dit kunnen opnemen in het stappenplan en vertalen naar de praktijk.

  • Kijken verbreden: opentrekken van denkkaders. Authentieke ervaringen en theoretische kaders verbinden. Sneller tot doelgerichte stappen kunnen komen die voor alle leerlingen meer impact heeft.

  • Bewust stilstaan bij elke stap in het proces. Voorkomen dat er te snel over dingen heen wordt gegaan door de nodige aandacht te vragen voor de doelgroep. Zowel bij theoretische denkmomenten, om het traject verder uit te tekenen, als bij praktische interventies met het schoolteam.

​

Mijn kijken, voelen en expertise kan de onderwijsondersteuner helpen zijn/haar expertise om te zetten in didactische handvaten en in coaching trajecten.

​

Tenslotte werk ik vormingen rond armoede uit, ontwerp ik tools en kijkwijzers en zit ik graag met collega's samen rond de tafel om ervaringen uit te wisselen en expertise op te bouwen.

bottom of page