top of page

Handvaten in de klas

grotekansen.be.JPG
Gekleurde tabel Kleine kinderen Grote kansen.png

We volgen bij dit deel van het leerpad de indeling van de website Kleine kinderen, grote kansen.

 

'Kleine Kinderen, Grote Kansen' ondersteunt je om met kinderarmoede om te gaan. Deze site reikt hiervoor hefbomen aan:

 

  • Maak van de interacties tussen jou en de kinderen en tussen kinderen onderling kwaliteitsvolle interacties  – vier hefbomen 

  • Stel je eigen beeldvorming, handelen en denken in vraag – drie hefbomen 

  • Denken over de verbindende concepten om dit alles waar te maken – vier hefbomen

​

Materiaal voor dit leerpad komenuit verschillende bronnen: Klascement, Klasse, KKGK, en vele andere websites. Sommige tools zijn door het onderwijscentrum zelf ontworpen. Soms hebben we bestaand materiaal verfijnd. 

​

We hebben per hefboom materiaal voorzien voor kleuter, basis, en secundair onderwijs.

Gekleurde tabel Kleine kinderen Grote kansen.png

Beeldvorming: inzichten, geraakt worden, reflectie in handelen 

Hoe werken armoede, kwetsbaarheid, sociale ongelijkheid op elkaar in? Wat doet dat met een mens? ‘Beeldvorming’ gaat over de manier waarop we als professional kijken naar (kans)armoede. En hoe onze ervaringen en inzichten kunnen leiden tot een kritische reflectie op ons handelen. 

​

Beeldvorming is het fundament waarop je handelen is gestoeld. Het bepaalt je kijk en handelen. 

​

Onder Beeldvorming van deze website komt dit luik aan bod. Wens je te verdiepen in beeldvorming? Dan kan je het verdiepend leerpad Armoede & Onderwijs volgen. Dit leerpad kan je via onderwijscentrumbrussel@vgc.be aanvragen.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

zwemmer Pattern
Gekleurde tabel Kleine kinderen Grote kansen.png

Kwalitatieve interacties

​Kwaliteitsvolle interacties zijn een noodzaak voor groei en ontwikkeling: zowel de interacties tussen leraar en kind, tussen kinderen onderling, tussen leraar en team/beleid … 

Kinderen hebben behoefte aan aandacht en warme interacties. Ze genieten van een glimlach of een aanraking. Dit heeft gevolgen op hun welbevinden en betrokkenheid. Wie zich goed in zijn vel voelt, durft experimenteren en zijn talenten te ontdekken.

Onderwijs wil kinderen begeleiden bij samen spelen, samen werken, samen leven, hun empathisch vermogen versterken.

​

​

Kinderen en leerkracht in de kleuterscho

Kinderen drukken zich in diverse ‘talen’ uit: in klanken, beweging, kleuren, bouwen en zoveel meer. In een  veilige omgeving ontdekken ze hun eigen ‘taal’ en gaan ze in interactie met andere kinderen en de omgeving. Onderwijs biedt die omgeving aan zodat hun nieuwsgierigheid en creativiteit aangesproken wordt.

Afro-Amerikaanse jongeren aan het dansen

Kinderen drukken zich spontaan uit met woorden. Onderwijs kan hen veel spreekkansen geven, een rijke taalfeedback en een uitdagend onderwijsaanbod. Zo zorgt onderwijs voor een krachtige leeromgeving.

Executieve functies: Kinderen ontdekken, experimenteren, denken, associëren in dialoog met kinderen en volwassenen. We kunnen kinderen uitdagen om probleemoplossend en flexibel te denken. We kunnen hen doen groeien in zelfsturing en zelfstandigheid, leren plannen …

​

​

Schoolmeisjes tijdens training
Gekleurde tabel Kleine kinderen Grote kansen.png

Verbindende concepten

Naast de 7 hefbomen rond Kwaliteitsvolle Interacties en Beeldvorming zijn ook andere elementen van belang wanneer we kinderen de volle ontwikkelingskansen willen geven. Het zijn als het ware noodzakelijke voorwaarden. Deze concepten zorgen voor ‘verbinding’ tussen de hefbomen.

We verwoorden enkele belangrijke waarden die zin geven aan ons handelen en reflecteren: respect, openheid, flexibiliteit, luisterbereidheid en een onmetelijk geloof in de groeikansen van alle kinderen. 

Onze hele professioneel handelen gebeurt in afstemming met de belangrijkste mensen in het leven van kinderen: de ouders. Verder werkt onderwijs samen met organisaties, instellingen, voorzieningen en diensten actief op diverse levensdomeinen. We slaan bruggen tussen onderwijs en buurt, onderwijs en welzijn. 

Twee collega's overleggen

In een krachtige en kwaliteitsvolle leef- en leerromgeving is er aandacht voor een veilig en positief klimaat, voor betekenisvolle prikkels en taken, voor veel interactie, voor een evenwicht in zorg en leren, voor samenwerking en professionalisering in team.

Computer klas

Diversiteit en verscheidenheid is de norm in de huidige samenleving. Dat als een bron en een verrijking zien en benutten, kun je leren.

Mannelijke leraar met studenten
Multi-etnische groep vrienden
Jongen schrijven Hebreeuwse letters op B
bottom of page