top of page
pictogram website.GIF

Partnerschap 

Het hele handelen van het onderwijs gebeurt in afstemming met de belangrijkste mensen in de ontwikkeling van kinderen: de ouders. Verder werkt onderwijs samen met organisaties, instellingen, voorzieningen en diensten actief op diverse levensdomeinen. 

familie plezier

Kinderen brengen de meeste tijd thuis en daarnaast op school door, wat maakt dat opvoeden en onderwijzen niet los van elkaar staan. Daarom is het belangrijk dat opvoeders en school samenwerken.

​

Voor een ouder is het belangrijk te weten dat zijn kind op school een fijne en leerrijke tijd heeft. Alle ouders wensen dat hun kind een goede band heeft met zijn leerkracht. Dat geeft hen vertrouwen om hun kinderen aan de schoolpoort achter te laten. Voor leerlingen is het belangrijk te weten dat zijn ouders een goede relatie heeft met zijn leerkracht. Kinderen willen loyaal zijn aan hun ouders én aan hun leerkracht.

​

Goede contacten tussen school, ouders en leerlingen werken door in de kwaliteit van een school en komen de leerprestaties én de maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen ten goede.

Onderwijscentrum Brussel heeft een website ontwikkelt waarin de warme relatie met ouders centraal staat. 

pictogram boek.GIF
Knipsel COmmuniceren met ouders.GIF
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Hoe kijken jongeren en ouders met een migratieachtergrond naar het Brussels onderwijs? 

Duur: 30m12

 

Hoe sta je tegenover verschillende vormen van diversiteit? Wat is jouw visie over de rol van het onderwijs op vlak van diversiteit?

Diversiteitsscreening onderwijs is een meet- en reflectie-instrument dat leerkrachten hun houding en competentiegevoel inzake omgaan met diversiteit in het onderwijs in kaart brengt.

​

 

 

 

De communicatie tussen ouders en de school is belangrijk, zeker om de ouderbetrokkenheid te verhogen. Het niet afstellen van de communicatie op anderstalige ouders leidt tot uitsluiting en ongelijke kansen. Bij communicatie met anderstalige ouders gaat het niet om een zwart-witsituatie: mensen spreken wel of geen Nederlands. De meeste ouders bevinden zich in een grijze tussenzone. Deze grote groep vraagt om een aangepaste communicatie. Hierbij kun je zowel je taal aanpassen als verschillende ondersteuningsmiddelen hanteren om vanuit een pragmatische en realistische aanpak met àlle ouders te communiceren en àlle ouders te betrekken.

​

Klasse wil laaggeschoolde en anderstalige ouders helpen om belangrijke informatie over onderwijs goed te begrijpen. Deze vertaalfiches over allerlei thema’s helpen de school hierbij.

Een vertaalfiche bevat een basisboodschap die elke school aan ouders geeft, in laagdrempelig Nederlands en in 9 verschillende talen. Soms zit er ook een filmpje bij.

​

 

​

​

​

​

Het scholenproject van Brusseleer stimuleert ouderbetrokkenheid op jouw school. Dat doen zij op twee manieren: 

​

In het project "Mijn kind gaat naar school. Ik ook!" wil Brusselleer in samenwerking met de school de competenties (vaardigheden, kennis, attitudes) van laaggeletterde ouders versterken om de schoolloopbaan van hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Duur: 3m16

- Welkom in de klas is een wekelijkse laagdrempelige ouder-kind activiteit van 20 minuten in de klas (kleuter en eerste leerjaar). Het doel is om taal te stimuleren (ook de thuistaal) en ouderbetrokkenheid te verhogen. 

Duur 3m11

​

Pictogram individuele taak.jpg
pictogram boek.GIF
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Duur: 3m

Pictogram beeldmateriaal.GIF
Pictogram individuele taak.jpg
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Volstaat de communicatiefiche niet? Je kan een vertaler of tolk inschakelen. Kijk op www.sociaaltolkenenvertalen.be. Voor korte telefonische gesprekken met anderstaligen kan je een beroep doen op de tolkentelefoon Ba-bel op het nummer 02 208 06 11.

Hoe kijk jij naar ouders in armoede? Doe hier de test!

​

Ouders in armoede kampen met heel wat vooroordelen. Terwijl kinderen geen schuld betreft aan hun armoedesituatie, worden ouders verantwoordelijk gesteld voor de armoede waarin het gezin verkeert.

​

Aan de onderkant van ATD 4de wereld heeft enkele uitspraken verzameld die ouders vaak te horen krijgen. Bij elke uitspraak hoort een artikel dat duiding geeft. 

​

Hoe kijken ouders in armoede naar de school van hun kinderen? 

 

"De school heeft ook status en overwicht. De school kan individuele ouders labelen als  ‘agressief’, zonder toelichting over de rol van de school zelf." De sociologe Christien Brinkgreve wijst op deze definitiemacht van instituties: ‘Gedrag van sociaal lager geplaatsten of van minder machtigen wordt eerder als negatief gelabeld dan dat van mensen met meer macht en status.’ 

​

De oudergroep van de 4de wereldgroep van Aalst ging samen met kunstenares Barbara Thevelin aan de slag en maakte cartoons over de drempels die ouders in armoede ervaren. 

​

Werken met ouders in armoede is werken met ouders die een andere cultuur met zich meedragen. Ook autochtone ouders in armoede hebben een andere cultuur. Zij kijken vanuit deze cultuur verschillend naar dingen die de school en de maatschappij als belangrijk beschouwen. 

Bron: 1995 A Framework for Understanding Poverty 

(Ruby Payne)

​

 

 

 

 

Waarom een oudergroep oprichten? Wat heb jij als school aan ouders te bieden?

​

Waar zie jij een voordeel van ouderbetrokkenheid

  • voor je school,

  • voor je klas,

  • voor jij als leraar? 

  • voor je leerlingen?

  • voor je ouders? 

Deel je mening op het forum.

​

 

Bouw samen met ouders aan het Participatiehuis.

Meer en meer scholen zetten in op ouderbetrokkenheid bij hun werking en beleid. “Toch beperken veel scholen zich nog tot het minimale of zien de ouderwerking enkel als een feestcomité”, zegt Theo Kuppens van ouderkoepel VCOV.”Terwijl er zoveel meer mogelijk is.”

​

​

Het draaiboek van cavaria 'armoede uitsluiten, mensen insluiten' wil met dit initiatief hun beleid inclusief maken. Het draaiboek biedt handvaten om aan visieontwikkeling te doen, leden te betrekken, ... Zij vertrekken hierbij vanuit een inclusief beleid en niet vanuit een doelgroepenbeleid. 

Het draaiboek is bedoeld voor de lgbt community en laat zich gemakkelijk vertalen naar het onderwijs.

 

​

Werken met verschillende culturen brengt een aantal aandachtspunten met zich mee. We weten dat opgroeien of leven in armoede een andere cultuur én taalgebruik met zich mee kan brengen. 

Naast cultuur en taal spelen beschikbare tijd, samenwerkingsvaardigheden, de schoolse vergadercultuur, en de eigen kijk van de ouders naar schoolervaringen en eerdere participatie-ervaringen een rol bij het goed verloop van een oudergroep. 

​

De deep democracy methode heeft oog voor de stem van de minderheid. Het is een methodiek die ieders stem mee neemt.

Bij spanningen in de oudergroep is het TOPOI model om naar diversiteit en communicatie te kijken een uitstekend analyse-instrument. Als meningen onverenigbaar lijken, biedt de charette-methodiek misschien een oplossing. Je kent deze methodiek misschien via de film 'The best enemies'. 

​

​

​

​

​

Samenwerken in groep - een kijk op systeemdenken

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Pictogram beeldmateriaal.GIF

Oliver: consider yourself one of us!

Duur: 4m23

Pictogram beeldmateriaal.GIF
Workshop
Pictogram individuele taak.jpg
pictogram website.GIF
aandeonderkant.be.GIF
pictogram boek.GIF
pictogram boek.GIF

 

pictogram boek.GIF
pictogram boek.GIF
plenair forum.GIF
pictogram website.GIF
Schermafbeelding 2022-08-18 143423.png
pictogram boek.GIF
draaiboek cavaria.GIF

Introductie in het systeemdenken: We zijn niet alleen een groep als oudergroep, we zijn individuen in een groep. Wie we zijn, bepaalt ons handelen en gedrag in de groep en vice versa. Het is dus belangrijk hier aandacht aan te besteden.

 

“Systeemdenkers leren de wereld om hen heen te zien als één geheel. Zij leren hoe onderdelen van een systeem (ook wel variabelen genoemd) samenwerken en elkaar beïnvloeden.

​

Systeemdenkers leren organisaties beter begrijpen en de problemen binnen een organisatie beter op te lossen. Zij leren om beslissingen te nemen die niet alleen symptomen bestrijden, maar die een probleem werkelijk oplossen.”

​

Systeemdenken is een van de vijf disciplines van een lerende organisatie. Toegepast in het onderwijs kunnen zowel de schoolorganisatie, als de leraren en de leerlingen zich beter ontwikkelen. Dat is belangrijk want in deze ingewikkelde maatschappij kun je problemen het best in samenhang begrijpen en oplossen.

pictogram boek.GIF
Pictogram beeldmateriaal.GIF

Klik op de afbeelding rechts en lees & kijk op www.leraar24.nl hoe systeemdenken scholen en leerlingen helpt zich te ontwikkelen. 

Schermafbeelding 2022-08-18 144241.png

Tip

De zoektocht naar partners is vaak een moeilijke weg. 

De sociale kaart biedt je al een opstapje. En er is meer:

- Kijk op de website van potentiële partners wie zij als partner hebben. Misschien kunnen deze ook jouw ideale partner zijn. 

- Kijk eens op de website van jouw gemeente. Welke lokale organisaties bestaan er? In welke netwerken zitten zij? Misschien kan ook jouw school aansluiten of een thema op tafel leggen.

- In organisaties als een buurtwerk, samenlevingsopbouw, daar waar mensen laagdrempelig samenkomen, ontstaan vaak het informele hulpverleningscircuit. Ga naar infomomenten en borrels van deze organisaties en netwerk op een leuke manier.  

bottom of page